Vi nordmenn er veldig flinke til å sjekke vinterdekk. Vi måler pigger og sørger for at dekkene er fri for skitt og smuss før vi setter i vei til hytta om vinteren. Men vi er nok ikke like flinke til å sørge for at sommerdekkene er i like god stand, og dette kan også bety alvorlige konsekvenser på veiene om du ikke er like nøye.

Så å gamble som en Storspiller kan du gjøre på nett, ikke på veiene. Her er sjekklisten du bør følge for å kjøre trygt på sommerføret:

1. Få dekkene riktig justert

Det er mange som slenger på dekkene og skrur i vei, uten å tenke over at det kan oppstå forskjellige vinkler på dekkene. Bare noen millimeter forskjell kan merkes godt når du kjører i høye hastigheter. Derfor må du være sikker på at dekkene er riktig justert og står i en rett vinkel når du skrur fast boltene. For sikkerhets skyld er det like greit å få dette gjort på et verksted.

2. Sjekk lufttrykk i dekkene

Dette gjør vel de fleste før de setter på dekkene, men hvor ofte gjør du dette? Kjører du mye om sommeren bør du helst sjekke lufttrykk jevnlig, helst 1 gang i måneden for å være sikker på at du har en jevn vektbalanse på hjulene. Om ikke vil du bruke langt mer drivstoff enn nødvendig, samt at du har større risiko for punktering med ujevne luftmengder i dekkene.

3. Sjekk dybde i sporene

Det er ikke bare på vinterføre du kan miste kontrollen på veigrepet. På våte sommerdager med mye regn, er det like stor sjanse for å bli slengt av veien på grunn av vannplaning. Derfor bør du sjekke mønsterdybde på dekket før du setter de på. Kravet for mønsterdybde er på 3 millimeter. Så er du under dette når du bruker målestokken, bør du absolutt skifte til nye dekk.

4. Sjekk for ujevn slitasje

Ujevnt slitasje i kantene på dekket kan ha flere årsaker. Det kan være grus eller småstein som sitter fast i rillene, feil på fjæring, eller hjuloppheng på bilen. Det kan også være at dekkene var tidligere feiljustert forrige sesong. Dette er i hvert fall et tydelig tegn på at noe alvorlig kan skje med bilen om du fortsetter å kjøre med dekkene. Derfor bør du ta en sjekk hos mekaniker av understellet, om det er andre årsaker enn kun feiljustering av dekkene.

Om alt er bra med bilen, og det er kun dekkene som har ujevn slitasje, så bør du sjekke nøye om mønster fortsatt oppfyller kravene før du begynner å kjøre.

I tillegg til denne listen så bør du også sjekke alder på dekkene. DOT merkingen på dekket forteller deg hvilket årstall dekket er produsert. En DOT på 0418, betyr at dekket ble produsert uke 4 i 2018.

Om du kjøper en bruktbil til sommeren er det i hvert fall veldig viktig å sjekke dette punktet, slik at du ikke ender opp med en ekstra kostnad på nye dekk i tillegg. Det anbefales ikke å bruke dekk som er over 6 år gammel.