Slitte dekk uten mønster kan være en fare i trafikken. Det gjelder å få skiftet før man punkterer eller vann-planer i høy fart. Men som så mye annet kommer skifte av dekk som en overraskelse hver gang, og blir en utgift man ikke hadde forutsett. Foruten å lage seg et budsjett neste gang, kan det være smart å se på noen billige bildekk fra Kina.

Som regel har vi en forutinntatt holdning til Kina-varer generelt, men som en av verdens største produsenter, kan vi ikke annet enn å stole på kvaliteten de har. Det er likevel en misforståelse å tro at alt kommer fra Kina, en del av dekkene vi tenker på i denne sammenheng kommer fra andre asiatiske land.

Både Kenda, Kumho, Hankook og Danang kommer fra helt andre land i østen, og har gjort det svært bra på det norske markedet. Når det gjelder en så viktig del av bilen, hvorfor skal vi ikke tro på at kvaliteten på de kinesiske dekkene er helt på nivå med andre dekk?

Det er noen parametre som gjelder ved testing av dekk, og de prøves gjerne ut på ulike underlag og føre. Komfort ved høy hastighet, tørt føre og vått føre. Her skal vi se på noen bildekk fra Kina.

Triangle Bildekk

Med det utradisjonelle navnet Triangle, har dekket blitt populært på norske veier. Det er flere grunner til at dekket får god score hos mange bildekk-spesialister, men først og fremst er det prestasjonene de viser på banekjøring.

Triangle scorer høyt på mange av testene, slik som kjørekomfort, støyreduksjon og holdbarhet. Det er gjerne store biler som bruker Triangle, slik som Dodge Ram og Toyota Rav.

Prisen per dekk: 899 kroner

Shandong Linglong

Shandong Linglong er et populært bildekk i Kina. Siden 1975 har bildekk-produsenten vært en av de største globalt, med fokus på lastebiler og traktorer. Nå har også dekket kommet til personbiler, og gjør gode tester på alle sjikt.

Linglong dekkene er robuste, men svært lette. De scorer like bra som Michelin og Bridgestone på felt som nedbremsing, støyreduksjon og komfort. På fire av seks sjekkpunkt scorer dekket bedre enn gjennomsnittet.

Dekket blir nok dessuten mer å se på norske veier også, fordi Europa har fått sin egen fabrikk for dekket. Prisen er god, kun 512 kroner per dekk, på Skruvat!

Hangzhou dekk

Dette Kina-merket er best kjent under navn som Goodride og Westlake i Norge, og har en stor fanskare. Det er ikke bare på grunn av prisen som ligger på 6-700 kroner per dekk hos Dekkonline.

Hangzhou har levert dekk til alt ra sykler til ATV, og scorer så høyt fordi de er gode både på tørt og vått føre. Dessuten er rullemotstanden lav, slik at drivstofforbruket ser ut til å holde seg under gjennomsnittet for dekk i denne klassen.